Karhujen kuvaus

Boreal Wildlife Centre, Viiksimo

Karhujen kuvauksessa ajankohdat karhujen näyttäytymiselle on sen mukaista mikä vaihe karhujen elämässä on menossa ja mikä vuodenaika luonnon kierrossa myös menossa.

Tänä vuonna on tullut kuvattua karhuja 10 vuotta. Otin ensimmäisen karhukuvani Kuhmossa Viiksimossa 2009 kesällä. Paikka on tullut tutuksi sen jälkeen ja myös moni muu paikka missä olen karhuja kuvannut.

Tänä kuluvana vuonna kuvasin ensimmäisen karhun keväällä huhtikuussa, lumen vielä ollessa maassa ja nyt viimeisen tänä päivänä, 11.10.2019, tälle vuodelle Viiksimossa, missä aloitin karhun kuvaukset 10 vuotta sitten.

Olen onnistunut kuvaaman talviunilta heränneitä karhuja jopa maaliskuun lopulla, kovilla hankikantokeleillä, kevätöinä, jolloin valoa kuvaukseen on jo on riittävästi.

Vuosien aikana on tullut nähtyä ja kuvattua monenlaisia karhuja; isoja, pieniä, erivärisiä ja talvella syntyneitä pentuja jotka liikkuvat emonsa matkassa yli 2 vuoden vanhoiksi ennen kuin lähtevät viettämään ”errauksen” elämää.  Karhut ovat ylipäätään aika harmittomia eläimiä ihmistä kohtaan ja se hyväksytään metsän kuninkaan – roolissa myös ihmisten toimesta. Omassa maailmassaan sillä silti on selvät pelisäännöt: kuka on se metsänkuningas / valta uros ja kuinka lähelle emo laskee toisia karhuja talvella syntyneiden pentujensa luokse. Se selvitetään tietysti karhuille sopivalla tavalla, karhutappelulla. Karhuissa on näkynyt vammoja mitä noissa välienselvittelyissä tulee. Tappeluita tulee kun nuoret karhut haastavat vanhempaansa ja emokarhu puolustaa pentujansa uroskarhuilta. Monesti tappelut jäävät vain lyhyeksi ”ärhentelyksi”. Joskus siinä otetaan urosten välillä tosissaan mittaa kuka on se valtauros. Silloin metsässä on ääntä ja tällöin myös vammoja tulee. Ihmissilmään jopa pahannäköisiä, mutta hyvin ne ovat niistä parantuneet kun aikansa ovat hävinneenä haavojensa kanssa jatkaneet. Tänäänkin pientä ärhentelyä vielä esiintyi kun paikalle tuli toinen karhu.

Tekijä: Kari Rossinen

Kotipaikka Helsinki. Itse oppinut valokuvaaja. Valokuvannut Suomen petoeläimiä, lintuja vuodesta 2009 alkaen. Sitä ennen harrastanut valokuvausta jo 1975 alkaen. Nykyisin kuvaan Canonin valmistamilla tuotteilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s