Vuoden 2020 viimeinen kuvausmatka

26-27.12.2020 Kitkajoki, Myllykoski ja Juhtivaara.

Joulua viettämässä Kuusamossa tyttären, hänen miehensä ja lastenlasten kutsumana. Ajanjaksoon sopi myös kuvausta ulkoilmassa Kitkajoella ja Oulangan kansallispuiston vieressä olevalla Juhtivaaralla vaikkakin pakkaslukemat oli äkkiseltään korkeat -18C useampana päivänänä. Tuuli ja ajottainen lumisade vielä toi lisää tehoa talviseen ilman purevuuteen. Molemmat paikat on jo tuttuja vuosien ajalta ja niillä on tullut käytyä kuvaamassa talvista Kitkajoen varressa olevaa vanhaa myllyrakennusta, kosken kuohua. Toisella paikalla maakotkaa ja pienempiä lintuja, tällä kertaa harmaapäätikkaa. Tuo Myllykoski on näköjään nostanut suosiota ja kävijöitä oli nytkin vaikkakin on aika syrjäinen paikka Kuusamon seudulla. Maakotkan kuvauspaikka Juhtivaara oli taas hiljaisempi paikka vain paikan perustajista toinen oli kuvaamassa päivän kuvausmatkalla, Lassi Rautiainen ja hänen vaimonsa Anne. Olin kuvaamassa Olli Lamminsalon kuvauskojusta. Lassi kertoi paikan historian ja mainitsi vuosiluvun 1999 kun aloittanut täällä yhteistyön Hannu Hautalan kanssa maakotkakuvauksessa ja päivitti tietoa myös paikan maakotkista. Tuon ajanjakson sisällä on jo kolmas kotka pari mikä asustelee ja käy Juhtivaaran kuvauspaikalla mistä nykyisin toinen on jo vaihtunut nuorempaan. Juhtivaara sijaintina ja näköalaltaan antaa sellaisen kotkan elintilaan sopivan ympäristön, etualalla Oulangan kanjonin maisemaa ja sen takana itään päin erämaata. Isoja huurteisia aihkimäntyjä ja keloja vaarasssa mistä kuljetaan kuvauskojuille. Juhtivaarakin tosin on saanut kokea metsien tehokäsittelyä mitä se joskus 10 vuotta sitten oli kun itse olin paikalla ensimmäistä kertaa kuvaamassa, puustoa harvennettu. Helpottanut kylläkin kotkien havaitsemista kun ne lentävät kuvauspaikalle. Tänä aamuna aurinko näyttäytyi hetken taivaanrannassa sen nousun aikoihin mutta eteen liikkunut pilviverho peitti sen hienon valon ja loppu päivän valoisa aika olikin harmaata päivää. Valoisa aika tähän vuoden aikaan varsin lyhyt pilvisenä päivänä ja sen myötä myös kuvausaika. Muutamia kuvia sain nyt kuitenkin aikaiseksi noisssa olosuhteissa maakotkasta ja harmaapäätikasta. Paikalla kävi myös palokärki, kuukkelit ja tiaisia. Kuvia noista kuvauspäivistä alla.

Tekijä: Kari Rossinen

Kotipaikka Helsinki. Itse oppinut valokuvaaja. Valokuvannut Suomen petoeläimiä, lintuja vuodesta 2009 alkaen. Sitä ennen harrastanut valokuvausta jo 1975 alkaen. Nykyisin kuvaan Canonin valmistamilla tuotteilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s