Pakkasaamu suolla

18.4.2021 Utajärvi, Eero Kemilä kuvauspaikka.

Ajelin illaksi suokuvauskojun tienvarteen ja hiihdin suksilla avosuota pitkin kojulle yöksi. Suo oli sulattanut jo suurimman osan lumistaan aukealta alaltaan ja muuttumassa vetiseksi lammikoiksi eläimistölle ja saapuville linnuille. Suksilla kulkeminen oli kuitenkin helppoa ja valoisaa suonselkää pitkin. Osa lumista ja jäästä oli sulanut jo lammikoiksi mutta itse suon sammal oli vielä jäässä ja kesti jopa kävelyn mättäällä missä koju oli. Varusteet pulkasta kojuun ja objektiivit paikoilleen valitsemiini kuvausaukkoihin odottelemaan aamua ja kaivautuminen makuupussiin. Ilta oli aurinkoinen ja suolla oli vielä teeriä kun aloin hiihtää kohti kuvauskojua mutta kaikkosivat nähdessään hiihtäjän. Illan aikana suolle lensi kurki pari kävelemään ja ääntelemään kuuluvalla äänellään. Aamuyöstä heräsin kurkien ääntelyyn mutta pimeä aika vielä vallitsi joten jatkoin makoilua, siihen saakka kunnes kuulin terien siipien suhinaa ja rumistelua edessä suolla. Kuvauskojun edessä olisi teerien pääsoidin. Vielä kuitenkin oli turhan pimeää kuvaamiselle, kellon käydessä vielä viittä kun osa teeristä tuli paikalle ja aloitti suhinansa. Makoilin vielä puolikuuteen ja sen jälkeen varovasti sain itseni istuma-asentoon makuupussista kojussa mikä ei ollut kooltaan suuri ja pääsin katsomaan teerien soidinta. Siinä edessä teeret tekivät joka keväistä soidintaan noin 10m päässä lähimmillään. Pyrstölevällään lyyrana, siivet sivuilla maata viistäen ja päässä olevat punaiset silmäheltat pullistuneina. Kukot ottelivat toisiaan vastaan väistellen ja nopeita iskuja tehden ja siipiään rumistellen hakaten niillä toisiaan. Väliin oltiin ilmassa ja väliin juostiin lumella ja jäällä. Yö oli ollut pakkasyö joten suo oli nyt jäässä ja paljaat sammalmättäät huurteisia / kuurasssa pinnaltaan. Paikalle tuli kokoajan lisää teeriä ja myös aamun aurinko alkoi nousta taivaan rajasta ja valaista suota joten aloin ottaa myös kuvia teeristä. ”Akkateeriä” oli paikalle tullut tänä aamuna 8kpl. Niistä osa oli valinnut itselleen katselupaikan soidin alueen toiselle reunalle missä kuvauskoju oli, korkealta mättäältä. Katselivat sieltä ”ukkoteerien” otteluita mikä oli niiden ja kuvauskojun välissä oleva suo. Rohkeimmat kävelivät ottelijoiden keskellä katsellen ”ukkoteeriä” ja esitellen samalla itseään saaden heti innokkaan seuraaja joukon ympärille. Soidin jatkui ja kuvatessa laskeskelin, että kaikkiaan tänä aamuna oli paikalla n. 33 lintua. Paikalle tuli myös kurkia joita parhaillaan oli 5 kpl ja heillä oli myös kevät ja soidin menossa toinen kurkipari paritteli kaksi kertaa suolla. Ensimmäinen kerta itselle kun näkee isojen lintujen parittelun, aika vaikuttavaa. Toisen parin uroskurki oli kiukkuinen tuolle yhdelle yksinäiselle ajellen sitä pois suolta toisten seurasta. Paikalle tuli myös kettu jonka selvästi oli kiinnostunut teeristä suolla. Yritti lähestyä mättäiden suojassa lähempiä kohti siinä kuitenkin onnistumatta koska teeret lensivät edestä pois. Ihmeen vähän teeret reagoivat ketun ilmestymiseen paikalle, soidin jatkui ja kettu lähti pois suolta. Koko soidin aika oli n.3 tuntia alkamisesta loppumiseen. Paikalle aamulla auringon noustua lentänyt laulujoutsen pari oli ensimmäinen pari joka poistui suolta ja sen jälkeen teeret ja kurkien näin kävelevän suon laitamille. Oli aika pakata tavarat reppuihin ja siirtää ne ahkioon. Paluu autolle olikin nopeampaa kun suo oli jäässä ja sain mennä aika suoraa reittiä ja sukset olivat tosi liukkaat jäisellä suonselällä. Muutamat kuvat liitteenä aamusta alla.

Tekijä: Kari Rossinen

Kotipaikka Helsinki. Itse oppinut valokuvaaja. Valokuvannut Suomen petoeläimiä, lintuja vuodesta 2009 alkaen. Sitä ennen harrastanut valokuvausta jo 1975 alkaen. Nykyisin kuvaan Canonin valmistamilla tuotteilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s