Susia ja karhu, Vongansuo

21 – 22.4.2021 Wildlife Safaris Finland, Kuhmo

Kevään viimeinen petokuvausmatka lumen ollessa maassa oli tämän kuvausmatkan tarkoitus. Sää voi vaihdella keväällä nopeasti suuntaan tai toiseen. Niin nytkin aurinkoinen sää vaihtui pilviseksi ja sateiseksi sääksi jo tuonne ajamisen aikana ja jatkui illan ja yön ajan, aamulla hetki valoisaa. Tavoitteena oli saada kuvattua susia ja karhuja, mikäli ne näyttäytyvät. Ajaessani loppumatkaa kuvausalueelle havaitsin hirven kävelleen sulaa tietä pitkin suoraan kuvausalueen reunalla olevaan metsään. Ajattelin ajaessani, että miten mahtaa hirvelle käydä tuolla alueella missä liikkuu susia karhuja ja ahmoja. Sain nähdä hirven vielä kuvausalueen takareunalla, missä se käveleskeli kaikessa rauhassa ja mitään paniikkia ei näyttänyt olevan liikkumisessa ja katosi metsään pois näkyvistä. Odottelin, tuleeko hirven liikkumisen jälkeen saattojoukot perässä, pedot, mutta ei tullut. Hirven poistumisen jälkeen kului aikaa puolisentoista tuntia, kunnes alueelle ilmestyi ensimmäinen peto, nuori susi. Susi jolkotteli suoalueella ja pysähteli ja meni sen toiseen reunaan taimikon sisään, jossa viipyi jonkun aikaa tullen sitten kuvausalueelle takaisin. Siinä se liikkui ja ikään kuin odotteli jonkun ilmestyvän samasta suunnasta taimikosta, katsellen siihen suuntaan. Hetken päästä siellä alkoikin näkyä liikettä, karhu oli tulossa esiin suolla olevalle haaskalle. Karhu liikkui varovaisesti pysähdellen ja vetäen vainua ikään kuin tunnustellen, oliko paikalla muita kuin tuo yksi susi, jonka se jo oli havainnut. Tuuli oli lähes tyyni ja pois päin karhusta kohti kuvauskojua. Karhu jatkoi haaskalle ja alkoi syömään. Nuori susi pyöri karhun ympärillä, mutta ei päässyt samalle paikalle karhun repiessä ja syödessä haaskaa. Aikansa syötyään karhu alkoi tarkkailla tulosuuntaansa ja taas taimikossa näkyi liikettä. Toinen karhu oli tulossa haaskalle ja huomattavasti suurempi kuin tuo paikalla oleva, joka väistyi ja poistui paikalta keskelle suoaluetta katsellen tulijaa. Poistui sitten kokonaan alueelta toiselle suunnalle. Paikalla ollut nuori susi ei yrittänyt mennä tuon paikalle tulleen karhun lähettyville, vaan kierteli sitä kauempana ja poistui hetken päästä alueelta. Tuo isompi söi aikansa ja myös poistui alueelta illan hämärässä katsellen kuvauskojujen suuntaan. Ilta olikin jo mennyt pimeäksi ja alueen korpit ja merikotka olivat jo menneet omille yöpuilleen. Olikin aika mennä nukkumaan myös itse maakuupussin lämpöön. Aamuyöllä varhain kellon käydessä puolikolmea heräsin susien ulvontaan ja haukkuräsähdyksiin, mitä kuuluivat tuolta suunnalta mistä karhut olivat tulleet alueelle. Oli vielä niin pimeää, että en havainnut susia alueella, joten päätin jatkaa torkkumista vielä makuupussin sisällä tunnin verran ja katsoa mikä on tilanne petojen ja valoisuuden suhteen kuvaukselle tunnin päästä. Kun tunti oli kulunut nousin ylös ja näin suoalueella hämäriä hahmoja, paikalla oli kolme karhua ja susia. Alkoi odottelu ja varhaisaamiaisen syönti. Kuvaamista en vielä edes yrittänyt, odotin vielä valoisampaa aikaa, kun kello kävi kohti aamua. Tuon aikana yksi karhu tuli aivan kuvauskojun eteen ja kuului sen hengitys ja liikkumisäänet lumessa, mihin havahduin torkkumisesta. Susia oli jo nyt suolla liikkumassa kuusi ja liikkuivat ison karhun ympärillä, joka oli syömässä haaskalla. Päätin aloittaa kuvaamista, vaikka valoa olikin niukasti vielä. Iso karhu oli vielä hetken paikallaan jatkaen syömistä ja yksi susista oli aivan sen vieressä ja odotti vuoroaan päästä haaskalle. Valon lisääntymisen myötä se siirtyi pois haaskalta makoilemaan sivummalle ja antoi susien tulla syömään. Jonkun aikaa makoiltuaan lähti pois kokonaan. Kaksi muuta karhua oli jo poistunut alueelta. Nyt alue jäi susille ja paikalla oli kaksi isompaa sutta ja neljä nuorta pienempää sutta. Sudet alkoivatkin syödä ja väliin nahistella keskenään haaskalla kuka mitäkin syötävää ottaa itselleen. Tuota seuratessa aamu olikin kulunut jo pitkälle ja isoimmat sudet poistuivat paikalta ja myös osa nuorista, makoilivat alueen takareunalla ja katosivat sitten metsään. Nuoria susia vielä palasi käymään haaskalla kellon ollessa jo lähes seitsemän aamulla. Nekin poistuivat hetken päästä ottaen mukaansa jotain pureskeltavaa. Seitsemän jälkeen suo oli jo tyhjä susista. Odottelin vielä hetken, ja kun mitään liikettä ei enää ollut päätin lopettaa kuvauksen ja aloittaa paluumatkan. Alla muutamia kuvia illan ja aamuyön aikana suolla liikkuneista pedoista.

Tekijä: Kari Rossinen

Kotipaikka Helsinki. Itse oppinut valokuvaaja. Valokuvannut Suomen petoeläimiä, lintuja vuodesta 2009 alkaen. Sitä ennen harrastanut valokuvausta jo 1975 alkaen. Nykyisin kuvaan Canonin valmistamilla tuotteilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s