Muuttohaukka

16 – 17.7. 2021

Muuttohaukan ( Falco peregrinus ) elämää keskikesällä kuvaamassa. Kuvasin yhden iltapäivän ja seuraavan aamu muuttohaukkaa ja kolmea poikasta. Sain kuvattua naarashaukan poikastensa syöttämistä maastossa. Kolme poikasta odottivat vuorollaan suuhun pantavaa mitä emolintu paloitteli ja jakoi saalistaan vuoron perään poikasille. Koiraslintu poikkesi paikalla vain pikaisesti ja jätti oman saaliinsa poikasten syötäväksi ja sitä ne myös kalusivat oma-aloitteisesti repien siitä illan ja seuraavan aamun aikana nälkäänsä ruokaa. Emolintu teki vain tuona aikana yhden ruokinnan mutta hyvin näkyi tuo koiraslinnun tuoma saalisi pienenevän jo poikasienkin toimesta aamuun mennessä. Toki yön pimeimpänä aikana kuului vielä kovaa valitusta pentujen suunnalta, lieneekö nälkäänsä äännelleet mutta aamun tultua kömpivät esiin varvikosta syömään ja harjoittelemaan siipiensä toimintaa. Pennut olivat vielä kovasti untuvan peitossa mutta mahtaa ne poistua kun liikkuvat varvikossa harjoittelevat siipensä toimintaa. Vaikka näytti, että poikaset on oman onnensa nojassa maastossa niin molemmat linnut olivat lähistöllä istuen puissa ja tarkkailivat jälkeläistensä liikkumista ja varmaakin tuovat niille lisää pyydystämiään saaliita syötäväksi. Muuttohaukka on tiukasti suojeltu lintu Suomessa ja jopa maa-alueita missä ne pesivät rauhoitetaan ja rajoitetaan ihmisten liikkumista siellä. Se on myös maailman nopein lintu mitattu jopa nopeampia nopeuksia kuin vaikkapa F1 autoilla pääsee ajamaan. Taitaa suurin nopeus mitä mitattu olla 390 km/h syöksyssä, suuri etu kun saalistaa ja iskee saaliinsa kimppuun ilmasta. Muuttohaukka on nimensä mukaan muuttolintu Suomessa. mainittakoon, että kuvausalueelle oli luvat eri viranomaisten toimesta myönnetty ja siten kunnossa, kun olin kuvaamassa lintuja ja poikasia. Itsellä ensimmäinen kokemus ko. linnusta. alla muutamia kuvia emolinnusta ja poikasista.

Tekijä: Kari Rossinen

Kotipaikka Helsinki. Itse oppinut valokuvaaja. Valokuvannut Suomen petoeläimiä, lintuja vuodesta 2009 alkaen. Sitä ennen harrastanut valokuvausta jo 1975 alkaen. Nykyisin kuvaan Canonin valmistamilla tuotteilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s