Karhunpennut neloset ja kahdet kolmoset

6-7-8.2021 Martinselkonen

Toinen kuvausmatka tälle kesälle karhunpentujen kuvaamiseen, Martinselkoseen. Edellinen oli kesäkuussa viikkoa ennen juhannusta. Kuvausalueena sama paikka, pääpaikan iso männikkö. Alueella liikkui toinenkin kolmospentu porukka emonsa suojassa, mitä kesäkuussa olin kuvannut. Oli myös harvemmin tapahtuva nelospentuporukka, olin kuvannut 12 vuoden aikana yhden kerran täällä aikaisemmin, seitsemän vuotta sitten nelospennut. Nyt pääsin kuvaamaan sen uudelleen. Karhun pennut olivat jo isokokoisia ja aika omatoimisia liikkeissään ja emot näkyivät joutuvan hiukan enemmän silmäilemään missä ne menee vaikka isot uros karhut eivät juuri niistä enää piitanneet. Jotkut jo yksin elelevät 3-4 vuotiaat näkyivät vähän pentuja säikyttelevän mutta emon oli yleensä aika lähellä joten mitään puihin kiipeämisiä en päässyt kuvaamaan mitä kesäkuussa tapahtui illan aikana usein. Nyt liikuttiin maata pitkin sopuisasti. Samoin isoimmat karhut näkyivät olevan jo rauhallisia ja jotkut jopa makasivat näkösällä maankannella. Kuvausmatka oli yön yli rajoittuva mutta jo nyt pimeäaika on verrattain pitkä kun auringon lasku-/ nousuajat lyhentävät valoisaa aikaa ja karhu liikkuvat enimmäkseen illan valoisana aikana. Aikaa nukkumiseen jää sitten enempi jos on yön yli kuvaamassa. Illan aikana näkyi myös muita karhuja mutta olin päättänyt nyt vain kuvata pentuja joten alla olevat yhtä lukuun ottamatta on talvella syntyneitä ja niiden emoja.

Tekijä: Kari Rossinen

Kotipaikka Helsinki. Itse oppinut valokuvaaja. Valokuvannut Suomen petoeläimiä, lintuja vuodesta 2009 alkaen. Sitä ennen harrastanut valokuvausta jo 1975 alkaen. Nykyisin kuvaan Canonin valmistamilla tuotteilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s