Karhuja kuusikossa

13.8.2021 Karhuja kuvaamassa metsämaastossa, Martinselkonen.

Viikkoa ennen kun karhukantaa aloitetaan metsästämään, kuvasin vielä isoja karhuja ja talvella syntyneitä pentuja rajavyöhykkeen reunassa. Sää oli koko kesän Suomessa vallinnut aurinkoinen ja lämmintä oli +21C kävellessä kuvauspaikalle, matka n. 1,5km. Kävelymatkalla kuljetaan vanhassa kuusikossa ja myös lyhyitä matkoja soiden kohdalla pitkospuita pitkin. Tänä kesänä on ollut merkillisen vähän hyönteisiä tuolla matkalla kävelijöiden matkassa. Kuvauspaikka oli sekametsä ja rajoittui suhteellisen pienelle alueelle. Aluskasvillisuutta vielä paljon ja mustikkametsäntyyppistä maastoa. Kuvaus tapahtui enimmäkseen sivu ja vastavaloon. Optiikkana oli 70-200mm ja käytin enimmäkseen polttovälinä 70-120mm. Karhut liikkuivat kuvauskojusta muutaman metrin päässä ja joskus olisi saanut olla vielä enemmänkin laajakulmaisempi objektiivi. Muutamat pentukarhut kiipeilivät puihin, mutta eivät kovinkaan korkealle ja olivat puissa vain lyhyen hetken. Eivät olleet niin säikkyjä enää niin kun kevät kesästä kun paikkaa alkoi lähestyä isot uroskarhut. Tänä vuonna syntyneistä pennuista myös nelospennut kävivät paikalla emonsa kanssa. Yksi niistä on selvästi pienempi kokoinen ja luppakorvainen toisen korvan kohdalta, saapa nähdä miten tuo selviää talvesta, pentujen emo oli jo hyvässä kunnossa. Olin kuvauspaikalla yksin, viivyin siellä aamuun saakka. Kuvausaika rajoittuu tähän aikaan vuotta jo iltaan ja ennen auringonlaskua kun kyseessä karhut. Auringonlaskun jälkeen alueella liikkui muutamat nuoret karhut, errauspentuja. Aamuyöllä ei enää nekään, selvästi alkoi näkymään, että isot karhut jo alkaa valmistautua syksyyn ja liikkeet oli sen mukaisia hidasta kävelyä, makoilua, oleskelua ja istuskelua. Talvipesään ja talviunille menoon on vielä toki aikaa ja saa nähdä miten syksy tulee ja etenee. Täällä tämä karhujen kuvaus yö oli viimeinen tälle kaudelle, tämän paikan kuvaustoiminta sulkeutui ja kuvaamiseen palataan kevään lumilla 2022 huhtikuussa.

Tekijä: Kari Rossinen

Kotipaikka Helsinki. Itse oppinut valokuvaaja. Valokuvannut Suomen petoeläimiä, lintuja vuodesta 2009 alkaen. Sitä ennen harrastanut valokuvausta jo 1975 alkaen. Nykyisin kuvaan Canonin valmistamilla tuotteilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s