Metsähanhia

25.5.2022 Valamanvaara metsähanhia, sinisorsa, telkkiä, taveja, laulujoutsen ja kurki.

Iltakuvausmatka jo 8. vuosi keväisellä suo lammelle kuvaamaan metsähanhia suoalueella sijaitsevalla lammella, aurinkoisena lämpimänä iltapäivänä. Verkkaisesti kävellen suolle ja lammelle tullessa, lammella olevat 2 hanhea joiden tarkka näköhavainto metsän seassa liikkuvasta tulijasta sai ne lähtemään jo hyvissä ajoin ennen kuin olin suon reunassa ja lammella. Näin oli käynyt jo lukuisia kertoja muinakin keväinä. Nyt oli jo lammen rannat täysin sulat talven lumista ja hiukan alkoi jo ruohot vihertää lammen rannalla, mustikka ei vielä ollut kukalla. Kuvauskalusto paikoilleen ja odottelemaan eväitä syöden lintuja lammelle joka oli tyhjentynyt kokonaan linnuista. Ensimmäisen tuli sinisorsa koiras, uiskenteli ja söi lammenrannoilla, Seuraavan tuli tavit, pariskunta joka ui lammessa ja suolla lammen rannoilla olevissa tulvan tekemissä lammikoissa. Seuraavana saapui telkät ja niillä oli keväiset toiminnot minkä sain kuvattua, parittelua. Nämä vesilinnut saivatkin olla jonkin lammella uimassa ja syömässä, ennen laulujoutsenen saapumista. Sitä ennen olin kuullut lentävien metsähanhien ääntelyä mutta lensivät ohitse ja eivät laskeutuneet lammelle. Laulujoutsen söi ja ui lammessa jonkun aikaa ja lähti lentoon pois lammelta. Joutsenen lähdettyä meni jonkin aika, ennen kuin näin metsähanhia lentämässä itä puolella suota ja lampea kaikkiaan 11, kaartelivat ja ääntelivät lentäessä. Lammelle ja se rannalle laskeutui lopulta 7 metsähanhea. Osa lähti heti uimaan lammen toiseen päähän missä nousivat rannalle. Varovaisia olivat ja tarkkailivat kokoajan ympäristöään, toisetkin meni uimaan ja hakeutuivat kohti noita aikaisemmin uineita rannalla olevia kohti. Rantautuvat ja kävelivät lammen rannalla syöden siinä. Hetken siinä oltuaan jokin sai hanhet valpastumaan ja pian ne pyrähtivät lentäen lammen vastarannalle uimaan samalle suunnalle mistä olivat tulleet. Olivat valppaina, epäilevän oloisina äännellen ja katsellen ympärilleen ikään kuin joku olisi liikkunut metsässä takanani. Hetken päästä hyppäsivät vedenpintaan juosten ja siiville äänekkäästi kohti tulosuuntaa. Lammella olo aika jäi lyhyeksi n. 5 min jokin uhka sai ne poistumaan. Olisiko ollut joku petolintu? Tuon jälkeen odottelua ja mielessä kävi jo, että oliko jo aika lähteä pois. Ilta kuitenkin valoisa ja lämmin joten päätin vielä jäädä odottelemaan. Reilu tunti ja sen jälkeen tuli lammelle 1 hanhi ja sitten toinen ja pian isompi parvi. Kaikkiaan nyt lammella oli 13 hanhea ja rannalle tuli myös kävelemään kurki. Nyt hanhet olivat tavanomaisia käytökseltään uivat, söivät, pientä siipien levittelyä takaa-ajoja vedessä. Nousivat rannalle ja lopulta alkoivat nukkua rantamättäillä. Yksi toisin oli vartiossa ja seurasi rannalla lähellä liikkuvaa kurkea ja muita mahdollisia tapahtumia suolla. Aikansa nukuttua hanhet heräilivät ja alkoivat lähteä vielä selvästi iltalentoon ja lähtivätkin. Kasasin kamppeet ja poistui alueelta. Jonkun matkaa kuljettuani ja ollessani metsän suojassa kuului hanhien ääntely ilmassa ja laskeutuminen lammelle, palasivat ja varmaan jäivät sinne yöksi. Alla muutamia kuvia tuolta illalta erämaassa lammelta.

Tekijä: Kari Rossinen

Kotipaikka Helsinki. Itse oppinut valokuvaaja. Valokuvannut Suomen petoeläimiä, lintuja vuodesta 2009 alkaen. Sitä ennen harrastanut valokuvausta jo 1975 alkaen. Nykyisin kuvaan Canonin valmistamilla tuotteilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s