Valokuvanäyttely

Kuopion Luonnon Ystävien Yhdistyksen Luontotupa galleriassa Puijonkatu 15, Kuopio näyttely kuvistani nimellä Metsähanhia Erämaalammella.

11.04 – 11.05.2023

Ma – To klo: 13.00 – 17.15

Olin nähnyt tuon aran linnun melonta reissuilla Pohjois-Savossa ja nähnyt niitä hillan poiminta aikaan kun niillä on sulkasato menossa. Myöhemmin syksyisin lokakuussa aina isojakin muuttoparvia seuraten niiden lentäessä lokakuussa mökki paikkamme ylitse äännellen, vielä nykyäänkin. Tuolloin en tallentanut kuvia muuhun kuin omaan mieleen minne asia kuvaamisesta jäi kytemään. Ensimmäisen kerran olin 9 vuotta sitten kuvaamassa Itä-Suomessa hanhien kevätmuuttoa erämaalammella illan. Siitä sitten alkoi joka keväinen eväsretki ja hanhien kuvaaminen pienellä erämaalammella ja sen ympärillä olevalla suolla. 

Kuvausajat on vaihdelleet kevään etenemisen myötä huhtikuun lopulta jopa kesäkuun alkuun. Joskus olen kuvannut hanhia lumelle, lammen jäälle, ranta puskat olivat jo sulia ja samoin maasto mitä pitkin kuvauspaikalle mennään kävellen autolta. Joskus siniselle jäälle, se on hetki ennen kuin lammen jäät muuttuvat vedeksi. Sitten myös veteen kun lampi on ollut sula jääkannestaan. 

Kuvaaminen tapahtuu iltapäivän menon ja illan aikana kun aurinko laskee ja hämärä tulee. Joskus hanhet jää nukkumaan lammen rannalle suolle, tuolloin on mennyt pitempään ennen kuin päässyt pois lähtemään. Useimmiten hanhet tulevat lammelle lentäen mutta onpa muutamia kertoja tulleet lähi suometsästä kävellen. 

Hanhien määrät on vaihdelleet vuosien varrella ja varmaankin riippuvat myös siitä onko jo pesintä menossa vai ei. Jos pesintä ei ole alkanut niin tuolloin hanhien joukossa on myös vanhempia lintuja ja olempa päässyt kuvaamaan myös lammella tapahtuneet hanhien parittelun. Mahtava tunne se on aina kun kuulee lähestyvän hanhiparven ääntelyn ilmassa ja veden kohinan laskeutumisessa ja hanhien ääntelyn lammella. Joskus lammelle tulee myös joutsenpari tai yksi joutsen ja myös kurkia syömään sammakoita joita siellä on runsaasti. Sammakoiden kurnutus on oma ääni myös kevät illassa. Hanhet uivat lammessa syövät rannan ruohoa ja ajavat takaa toisiaan kovasti äännellen mikäli joku nuori yksinäinen tunkeutuu liian lähelle vanhempaa hanhi paria. Hanhet myös peseytyvä / kylpevät lammessa jolloin hanhen valkoinen peräpää on vain veden pinnalla. 

Kuvauksen teen vanhasta heinäladosta jota varmaa alku aikaan on käytetty niitetyn suoheinän suojana. Se antaa riittävän suojan olla piilossa hanhilta ja siitä saa kuvattua hanhia lähelle lammen rannalle ja kauemmaksi lammelle jopa lammen taakse ja suometsään. Joskus odotusaika on pitkä useita tunteja joskus taas vain tunti. Hanhet voi väliin käydä poissa mutta useimmiten palaavat lammelle saman illan aikana kun vain jaksaa odottaa. Muutamia kertoja hanhia odotellessa olen päässyt näkemään karhun liikkuvan siinä samalla suoalueella lyhyen aikaa sen mennessä paikan ohitse jonnekin omille retkilleen illan aikana. Ajaessani pois on karhu myös juossut auton vieressä ja tien ylitse auton edestä tuolla syrjäisellä metsätiellä. Pois lähtiessä tuolta on aina kevyt olo ja hyvä mieli, että on päässyt näkemään, katselemaan ja kuvaamaan hetken tuota villiä luonnon näyteikkunaa.

Tekijä: Kari Rossinen

Kotipaikka Helsinki. Itse oppinut valokuvaaja. Valokuvannut Suomen petoeläimiä, lintuja vuodesta 2009 alkaen. Sitä ennen harrastanut valokuvausta jo 1975 alkaen. Nykyisin kuvaan Canonin valmistamilla tuotteilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s