Metsähanhia

17.05.2023 Metsähanhia Lieksa, Valama

Keväinen suo erämaaha metsähanhien kuvaaminen on ollut mahdollista toteuttaa jo usein keväisenä iltana. Tänään sää oli mennessä paikalle sateinen,  tuulinen ja lämpötila oli jo laskenut helteisestä mitä vielä alkuviikosta oli ollut. Olikin sitten toisenlaisessa säässä kuvaamassa mitä aikaisempina vuosina. Paikalle mennessä yksi hanhi oli päivystämässä paikalla ja poistui kun menin suolle lammen rantaan vanhaan latoon odottelemaan hanhia. Meni sitten vain puolisen tuntia kun ensimmäinen tuli ja lensi ylitse, lopulta laskeutui maahan suolle. Samalla alkoi sade ja tuulikin voimistui. Hanhi jäi lammen taakse pitämään sadetta ja katseli sieltä onko mitään muuta liikettä suolla. Sade lakkasi, oli lyhyt keväinen kuurosade ja lammelle tuli telkät, 2 paria. Siinä sitten sai seurata niiden takaa ajoa kun toinen koiras yritti päästä lähemmäksi toista naaras telkkää. Toinen telkkä uros antoi lähentelijälle kyytiä pitkin veden pintaa lammessa ympäri pientä lampea. Telkät sai jäädä kuvaamatta kun vartio lintu oli paikalla vasta rannalla. Kun tuo telkkien mekastus jatkui niin alkoi kuulua hanhien ääntelyä niiden lähestyessä lampea. Mukavan kuuloinen ääni keväisessä illassa. Paikalla ollu yksi hanhi oli siirtynyt rannalle ja kävi uimassa lammessa. Tuo 5 hanhen ryhmä laskeutui lammen rannalle suolle ja ääntelivät rannalla hetken paikoillaan ennen kuin alkoivat liikkua rannalla kohti lammen reunaa. Levittelivät siipiään ja puistelivat veden sulistaan kun olivat ilmeisesti lentäneet pienessä sateessa paikalle. Hetki tuosta niin lensi isompi joukko lammen ylitse ja lasketui suometsän suojaan muutaman sadan metrin päähän lammesta. Aikansa siellä oltuaa ja katsellen lammelle päin  suurin osa niistä lensi lammelle laskeutuivat ranta suolle, loput tuli sitten suota pitkin kävellen paikalle. alkoivat syödä heinää. Illan aikaan paikalle tuli myös kurki kävelemään lammen rannalle hanhien sekaan, toinen suolintu. Hanhet ei juurikaan välittäneet kurjen vierailusta ja touhusivat omia toimijaan, uiden, syöden ja väliin toraillen toisilleen muutamia takaa ajojakin oli kun toiset tuppasivat hanhipareja liian lähelle. Toiset parit taas lepäilivät rantapenkoila. Hanhissa oli vanhempia ja nuoria lintuja sekaisin. Tulleet taas kotisoilleen pesimään ja kohta varmaa se onkin edessä. Hanhien lähdön jälkeen poistuin suolta ja ajatukset oli jo ensi keväässä. Muutama kuva alla illan tapahtumista.

Tekijä: Kari Rossinen

Kotipaikka Helsinki. Itse oppinut valokuvaaja. Valokuvannut Suomen petoeläimiä, lintuja vuodesta 2009 alkaen. Sitä ennen harrastanut valokuvausta jo 1975 alkaen. Nykyisin kuvaan Canonin valmistamilla tuotteilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s