Blogi

 • Vuosi takana blogissa

  Vuosi nyt kulunut jo blogin pidossa ja vuoden aikana tuli tehtyä kuvausmatkoja 22. Kuvia tullut myös runsaasti Suomen eläimistä ja linnuista . Ollut siis aika onnistunut vuosi ja kauan yritetyt lumikuvat sudesta tuli nyt myös kuluneen vuoden aikana kuvattua. Tänä vuonna kevät talvella alkanut pandemia ja sen torjuntaan tähtäävät suositukset / rajoitukset tekivät kevään ja alkukesän kuvaamisen aika hiljaiseksi käyntien suhteen. Tulikin vietetty tavallista enemmän kevään ja alkukesän aikana ”mökkielämää” ja kuvattua siellä aikaisin muuttannutta kansallislintumamme jäälle ja veteen. Muutamia kuvia alla vuoden aikana kuvatuista eläimistä ja linnuista.

 • Kesä alkamassa

  Järvi vapautui jäistä toukokuun 17 päivänä. Pitempään meni mitä edellisinä vuosina kylmien ilmamassojen hallittua kevään etenemistä. Heti seuraavana päivänä paikkalle tuli järven asukkilintu, kuikkapari jotka on asuttanut järveä jo useita vuosia joutsenten lisäksi. Toki muitakin veden äärellä ja vedessä viihtyviä lintuja esiintyy ja asuttaa kesän järvellä. Tänä kesänä nyt on tarkoitus kuvata kuikkaa ja myös jo kevättalvella aloitettu joutsenparin elämää enemmänkin, molemmathan pesii järvellä. Kuikka on kova sukeltaja hakiessa ruokakaloja ja voi olla sukelluksissa jopa useita minutteja ja nousta pinnalle kaukaa mistä aloitti sukeltamisen, Kuvaaminen on myös tuolloin kovin haastavaa. Kuikka pitää erämaan karuista järvistä ja pesimäjärven pitää myös olla kalaisajärvi. Kuikan erilaista ääntelyä voi siis taas kuulla pitkin kesää ja alku syksyä tyyninä aamu-/iltahetkinä. Kuikka on Pohjois – Savon maakuntalintu.

 • Karhut lumella

  6.5.2020 Martinselkonen

  Kevään karhuja lumelle on tullut kuvattua jo useampia vuosia täällä Martinselkosen maisemissa. Tänä vuonna se tuli ajankohtaiseksi kevään hitaan etenemisen ja runsaan lumimäärän salliessa nyt toukokuun vapun jälkeisellä täydellä viikolla. Maastossa olikin hyvät olosuhteet kuvaamiseen, valoa riittävästi ja puhdasta lunta runsaasti, niin myös karhuja. Olosuhteet siis oli mitä mainioimmat karhujen kevätkuvaukseen. Tällä kuvausretkellä oli tavoitteena nuoret eri ikäiset karhut, mitä kuvasin myös viime kesän täällä samoissa maisemissa. Nyt liikkellä oli jo aikuisia uroskarhuja ja errauspentuporukoita, joita sain kuvata ja näin myös jo uroskarhun alkavaa kiimatoimintaa naaraskarhua kohtaan. Naaraskarhun tuoksut alkoivat saada uroskarhun seuraamaan 2-vuotiaan errauspentuporukan emää ja jopa ajamaan pennut ja emän korkealle männynlatvaan turvaan uroksen lähentelyltä. Nämä pennut liikkuivatkin jo varsin rohkeastikkin erillään emostaan. Onhan tämä se vuosi jolloin emon suoja jätetään ja aletaan elää omaa karhun elämää. Muitakin vuosi sitten syntyneitä errauspentuporukoita oli jo liikkellä.

 • Teerien kevättä

  30.4.2020 Vappuaatto, Ylimmäinen

  Teerien soidin menot alkaa olla näillä korkeuksilla kohta kiivaimillaan kun naaras teeret alkavat jo tulla soitimille. Vahvimmat koiraat alkavat tosissaan ottaa mittaa toisistaan ja näyttää naaraalle kuka on soitimen paraskukko voimiltaan ja ulkomuodoltaan pörhistellessään siivet pyrstön ja punaiset silmäheltat suureksi naarasteeren edessä. Aikamoista ruminaa oli jo joidenkin kukkojen väliset ottelut mutta ei tainnut vielä selvitä kuka pääsee naarasteeren suosioon koska poistui soitimelta yksin. Auringon noustessa ja pieni pakkanen saa soitimen äänet, suhaukset ja pulputukset kuulumaan kauaksi tyynessä säässä. Soitimen seuraaminen vieraana siivetämättömän on aina keväisin mahtavaa. Muutaman kuvakin tuli otettua aamulliselta soitimelta.

 • Kevät III

  27.4.2020 Ylimmäinen

  Laulujoutsenparin jääkausi kotijärvellään on ohitse. Järvestä laskevan pienen puronsuun edessä oleva virtaus on sulattanut jään missä vesi on jo vapaana pienellä alueella mihin laulujoutsenet pystyvät laskeutumaan veteen.Kuvasin yhden iltahetken vielä laulujoutsenparia mikä oli vielä itselle mahdollista mennä kuvauspaikkaan hiihtämällä jäätä pitkin ja saada vedessä olevista linnuista kuvia. Tulevat viikot sitten voinkin alkaa odottaa jäiden lähtöä järvestä ja toista isoa lintua järvelle, Kuikkaa.