Blogi

 • Kalasääski

  20.7.2021 Sääksi ( Pandion haliaetus ), muuttaa Suomeen kesäksi pesimään, Afrikasta saakka.

  Päivän ja illan kuvaamassa petolintuja pesälle, tuulisessa säässä. Pesällä oli kaksi poikasta emolinnun tarkassa valvonnassa. Poikaset vielä aika pienikokoisia ja pysyttelivät tuulisessa säässä pesän sisäosassa enimmäkseen. Joitakin kertoja nousivat näkösälle emolinnun ollessa pesällä ja availivat siipiään tuulessa, muutaman kerran jopa yksin. Useasti tuuli paino poikaset kumoon mutta pysyivät pesässä, eikä tuuli heittänyt alas sieltä. Emo lintu istuskeli lähellä olevassa kelossa ja varoitteli poikasiaan äännellen niille jos ne alkoivat olla liiankin rohkeita kokeilussaan. Päivän ja illan aikana koiras ruokki emoa ja poikasia kaksi kertaa tuomalla kalaa pesälle, mistä sitten emolintu söi ensin ja paloitteli kalaa sitten poikasille. Koiras viipyi pesällä vain hetken tuodessaan kalan pesälle ja lähti aika pian pesältä pois. Emolintu sen sijaan oli melkein koko ajan vielä pesällä, kunnostellen pesän rakenteita ja valvoen vielä kahta poikastaan. Poikaset oli kyllä väliin lyhyitä aikoja ilman pesällä olevaa emolintua sen lentäessä lähistöllä tuulessa. Ilmeisesti halusi väliin pois pesän reunalta kovasta tuulesta mikä olikin puuskaista ja yli 7m/s tuulta koko päivän ajan. Palasi kyllä lennettyään ja istuskeltuaan matalammalla puissa aina pesälle hetken päästä. Alla muutama kuva päivän tapahtumista pesällä.

 • Muuttohaukka

  16 – 17.7. 2021

  Muuttohaukan ( Falco peregrinus ) elämää keskikesällä kuvaamassa. Kuvasin yhden iltapäivän ja seuraavan aamu muuttohaukkaa ja kolmea poikasta. Sain kuvattua naarashaukan poikastensa syöttämistä maastossa. Kolme poikasta odottivat vuorollaan suuhun pantavaa mitä emolintu paloitteli ja jakoi saalistaan vuoron perään poikasille. Koiraslintu poikkesi paikalla vain pikaisesti ja jätti oman saaliinsa poikasten syötäväksi ja sitä ne myös kalusivat oma-aloitteisesti repien siitä illan ja seuraavan aamun aikana nälkäänsä ruokaa. Emolintu teki vain tuona aikana yhden ruokinnan mutta hyvin näkyi tuo koiraslinnun tuoma saalisi pienenevän jo poikasienkin toimesta aamuun mennessä. Toki yön pimeimpänä aikana kuului vielä kovaa valitusta pentujen suunnalta, lieneekö nälkäänsä äännelleet mutta aamun tultua kömpivät esiin varvikosta syömään ja harjoittelemaan siipiensä toimintaa. Pennut olivat vielä kovasti untuvan peitossa mutta mahtaa ne poistua kun liikkuvat varvikossa harjoittelevat siipensä toimintaa. Vaikka näytti, että poikaset on oman onnensa nojassa maastossa niin molemmat linnut olivat lähistöllä istuen puissa ja tarkkailivat jälkeläistensä liikkumista ja varmaakin tuovat niille lisää pyydystämiään saaliita syötäväksi. Muuttohaukka on tiukasti suojeltu lintu Suomessa ja jopa maa-alueita missä ne pesivät rauhoitetaan ja rajoitetaan ihmisten liikkumista siellä. Se on myös maailman nopein lintu mitattu jopa nopeampia nopeuksia kuin vaikkapa F1 autoilla pääsee ajamaan. Taitaa suurin nopeus mitä mitattu olla 390 km/h syöksyssä, suuri etu kun saalistaa ja iskee saaliinsa kimppuun ilmasta. Muuttohaukka on nimensä mukaan muuttolintu Suomessa. mainittakoon, että kuvausalueelle oli luvat eri viranomaisten toimesta myönnetty ja siten kunnossa, kun olin kuvaamassa lintuja ja poikasia. Itsellä ensimmäinen kokemus ko. linnusta. alla muutamia kuvia emolinnusta ja poikasista.

 • Männikön karhuja

  10.7.2021 Boreal Wildlife Centre, Viiksimo

  Karhuja kuvaamassa uudessa habitaatissa missä ympärillä isoja honkia joita ei juurikaan enää monessa paikassa ole. Olin yötä paikalla ja sain kuvata paikalle tulleita uroskarhuja ja ilmeisesti myös yksi paikalla käyneistä oli naaras, koosta päätellen. Uroskarhut olivat jo päättäneet kiimajuoksunsa ja palanneet loppukesän moodiin ja aloittavat syömisen talvea vastaan. Karhuissa olin näkyvissä vielä vammoja mitä eri yhteyksissä oli niihin tullut, nahkanpalasia puuttui karvoituksesta ja haavoja, aika tuoreitakin vielä. Ilmeisesti kumminkin paikan valtauros oli jo saatu selville, muutamia kertoja tuli jotkut ottaneeksi juoksuaskelia ja häipyivät hetkeksi maisemasta joka on omalla tavallaan hieno missä karhut liikkuvat, ison uroksen tullessa paikalle. Pitkää aika paksua petäjikköä missä ei ole hakkuita ollut kymmeniin vuosiin ja varvikko ehyt maastossa mitä nyt karhujen liikkumisjälkiä oli hiukan. Ilma oli helteinen, tyyni ja kuvauspaikalla lämpötila + 28C hiostava mutta aika vähän hyönteisiä. Olisiko pitkä hellejakso vaikuttanut hyönteisten määrään? Karhut liikkuivat alueella auringonlaskuun saakka ja jopa puolen yön jälkeenkin yksi poikkesi. Olin ollut alkuviikosta vuorokauden kuvausmatkalla ja valvonut koko yön tuolloin kuvasin aukealla paikkaa. Nyt mäntymetsässä joka oli aika tiheää joten myös valon määrä vähäisempi joten lepäsin aamuyölle saakka, kaksi tuntia ennen poistumista. Illan ja alkuyön aikana sain kuvia karhuista ja niiden liikkeistä jotkut niistä oli kuin olisivat halunneet esiintyä kuvaajalle liikehtiessään kuvauspaikalla. Alla kuvia karhuista tuolta illalta.

 • Karhuja suolla

  4.7.2021 Wildlife Safaris Finland kuvaamassa suolla tupasvillan kukinnassa viihtyviä ja liikkuvia karhuja jota olivat alkaneet palailla kiimajuoksuiltaan ja asettua aloilleen. Ilma oli helteinen ja aurinkoinen karhut selvästi viihtyivät suolla pienessä tuuleen vireessä mikä hiukan helpotti hyönteisistä ja kaiketi viilensi olotilaa. Tosin osa oli kyllä käynyt jossakin vedessä / ojassa illan mittaan makoilemassa ja saaneet karvansa märäksi. Karhut selvästi nautiskelivat ilta-auringon valosta ja suolla olemisesta. Laskevan ilta-auringon valossa kuvasin karhuja ja aamuyöllä vielä sitten paikalla käynyttä alla kuvia auringonlaskun aikaan olleista karhuista.

 • Kesän sudet

  Susia kuvaamassa 4-5.7.2021 Wildlife Safaris Finland, Kuhmo

  Helteiset ilmat ovat olleet Itä-Suomen yllä jo useana viikon jaksona. Sadetta ei ole juurikaan ollut kun ennen keski-kesän juhlaa Juhannusta ja jatkunut nyt jo heinäkuun alkuun saakka. Silloin olikin sitten erilaista sadetta, oli syöksyvirtauksia mikä aiheutti paljon ongelmia Itä-Suomen asukkaille. Nyt kuvausmatkan aikana oli suorastaa hellettä, paikalle tullessa illalla oli lämmintä +29C astetta ja yölläkään lämpötila ei laskenut paljonkaan alle +20C. Pieni tuuli oli ainut joka hiukan vilvoitti ilmaa. Kuvauskojussa ei tarvinnut paljonkaan vaatetta päälle ja juomisesta piti pitää huolta. Tavoitteena oli saada kuvattua kesäkarvassa olevia susia. Se onnistuikin hyvin sudet liikkuivat alueen isolla suolla jo heti alkuillasta aamuun saakka. Suolla oli pientä tuulen virettä mitä sudet varmaankin pitivät vilvoittavana vaihtoehtona kun olla jossakin sankassa metsässä. Samalla saavat hetken rauhan kimpussa olevilta hyönteisiltä. Sain kuvattua useita susia karhuja ja näin myös ahman pikaisen vierailun suolla. Erikoisimman tapauksen mistä nyt myös kuvani on mitä alkuillasta näin oli kolmen suden KÄYTTÄYTYMISESTÄ. Tuossa joukossa oli yksi alfauros ja toinen susi, vastaan yhtä vuoden ikäistä sutta. Tuo yksi susi oli suolla kun alfauros ja toinen tulivat paikalle suolle. Seurasi kovaa juoksua ja alfauros sain tuon yksin olleen suden kiinni ja painoi sen allensa. Avuksi tuli myös toinen, alfanaaras ja kahdestaan ne sitten kurnuuttivat alla olevaa sutta ja väliin siinä näkyi vain kasa susia epämäärisenä möykkynä jalkoja, häntiä, vesipisaroita ja mutaa ilmassa. Ilmeisesti hampaitakin jonkin verran käytettiin, koska alla oleva huusi tuskasta ja myöhemmin otetuissa kuvissa näkyi tuossa sudessa haavoja takaosassa sutta.. Alla oleva kuitenkin pääsi noiden kahden alta pois ja alkoi kovasti esitellä pahaa irvistystään ja purukalustoaa urokselle ja toiselle sudelle. Tuo alfauros oli ilmeisesti tuon kurnuutetun suden isä. Aikansa siinä vielä kieputtua toistensa ympärillä uhmakkaasti käyttäytyen tilanne rauhoittui ja molemmat osapuolet lähti eri suuntiin. Tuo alla ollut susi toki kävi vielä illan aikana kuvausalueella. Itselle jäi epäselväksi mikä mahtoi olla asia mikä sai tuon tilanteen aikaiseksi vai oliko tuo alla ollut susi se joka haluttiin poistaa tuosta perhelaumasta ja voisi aloittaa oman elämänsä sutena itsenäisesti vai oliko se suuren kokonsa turvin alkanut käyttäytyä väärin.