Blogi

 • Majavapurolla lumen tultua.

  26.11.2020 Viiksimo

  Majavia kuvaamassa lumelle ja lumisateessa. Puro edelleen avoimena, pieni virtausta auttaa siihen. Tosin kunnon pakkasjaksoa ei ole ollut ja maa jää sulaksi mihin pysyvä lumi tulee tänäkin vuonna. Majaville se auttaa kotipurossa uiskentelyä ja ruokalautan rakentamista, antaa siihen aikaa. Lumisadeta jatkui koko illan ajan jopa runsaana. Majavat uivat ja söivät väliiin toki veivät puunoksia ja jopa ohuempia rungon osia ruokalauttaansa.

 • Myrskyssä majavapurolla

  16.11.2020 Boreal Wildlife Centre, Viiksimo

  Majavaa kuvaamassa tuulisessa, pimeässä säässä pienen majavien valitseman puron varrella. Aikaisemmin kuvannut majavaa keväisenä iltana syömässä erämaa joen jäällä nyt paikka oli pieni puron uoma sula vesi ja maa lumeton. Oli siis tuohon keväiseen ajankohtaan verraten täysin erilaiset olosuhteet ja säkkipimeä ajankohta kuvaamiseen. Olosuhteet oli tuuliset ja ilmassa lensi kaikenmoista moskaa mutta majavat silti olivat uimassa ja rakentelemassa talvea varten ruokavarastoaa ( syömälauttaa ) puron uomaan.

 • Lumeton susien suo

  10.11.2020 Wildlifesafaris, Kuhmo -4C.

  Susien kuvauspäivä aurinkoinen, tuuleton ja lumeton ajankohta tähän aikaan vuodesta poikkeaa edelliseen vuoteen verrattuna aika paljon. Suo alue jääkannessa ja ihmisen kävelyn kestävänä, helppoa liikkua myös susilla. Näyttäisi tulevan hyvät talven pohjat mikäli talven tulo etenee tähän malliin. Kuvausaika jo varsin lyhyt ja rajoittuu kahden puolen puolta päivää, pimeä aika on pitkä vuorokaudessa. Olin yrittämässä käyttää tuota aikaa hyväksi kuvauspäivänä mennessäni aamulla suon kuvauspaikalle. Sudet näyttäytyikin suon reunamilla ja kuvauspaikan edessä puolenpäivän jälkeen mistä otin kuvia. Susilla oli jo tuuhea karvoitus ja näyttivät olevan valmiit talven lumituiskuihin ja koviin pakkasiin mitä tuollakin seudulla sydän talvella on.

 • Lokakuun sateessa susia kuvaamassa.

  22.10.2020 Wildlifesafaris Finland

  Sateinen lokakuun päivä, maassa olevan lumen jo hiukan valaistessa maisemaa kuvaamassa susia. Säätiedote tälle seudulla piti tänään täydellisesti paikansa, aamulla lumi räntää ja iltapäivälle vesisadetta. Kuvauspaikkalla jo aamun valoissa odottelemassa nuorten susien liikkumista alueella. Näitä susia olen kuvannut pitkin syksyä jo elokuusta alkaen ja saanut nähdä niitä joka kuvauskäynillä kuukausittain. Susien kasvu on aika nopeaa kun huhti-/toukokuun vaihteessa syntyneet liikkuvat jo pitkiä matkoja jopa erillään toisistaan ja emosta. Havaitsin jo muutaman kilometrin päässä kuvauspaikasta tiellä tuoreita susien jälkiä, aamuhämärässä olivat olleen liikkeellä. Aaamupäivä iltapäivän puolelle menikin odotellessa susia ja eväitä syöden. Kahvitunnin aikaan iltapäivällä alkoi sudet liikkumaan alueella. Varovaisemmaksi kyllä olivat jo tulleet ja pakenivat autojen ääniä metsän suojaan ja palasivat alueelle aina uteliaisuuden voittaessa katsomaan korppien lentämistä ja ääntelyä. Talven tullen ja lumen määrän lisääntyessä olen havainnut, että susien kuvaaminen vaikeutuu edelleen tästä päivästä. Kuvia tuli otettua kaukaa suoalueen laidalla liikkuneesta muutaman suden ryhmästä ja kuvauspaikan edessä käyneistä muutamasta sudesta. Iltahämärässä kotimatkalle, olin siis päiväkuvausmatkalla.

 • Teerien soidinsuolla

  13.10.2020 Boreal Wildlife Centre, Viiksimo

  Aamuyön ajomatka usvan seassa yrittämään teerien myöhäistä syyssoidinta kuvaamaan ja katsomaan. Usvaa todella paljon kun tulin paikkaan mistä polku suolle lähti. Pitikin olla tarkkana että pysyi polulla mistä kauvauspaikalle mentiin. Suolla vaikeusaste kasvoi kun klo 06.30 näkyvyys todella vähäistä pimeyden ja usvan peittäessä suota kun lähdin yrittämään kuvauspaikan kojuun missä en ole aijemmin käynyt mutta löysin kuvauspaikan ja en pudonnut mihinkään jorpakkoon ja alkanut kävellä väärään suuntaan. Välineet sisään kynttilään tuli ja kamera paikoilleen odottamaan aamun valkenemista ja teeriä. Odottelua ja aamukahvia juoden, eväitä syöden pimeys vaihtui aamuhämärään ja valon määrän lisääntyessä usva hitaasti meni maahan. Varsin kosteat oli olosuhteet pakkanen ei ollut vielä suolla. Teeriä tuli suolle tunnin odottelun ja kahvittelun jälkeen ja pikkuhiljaa pientä toimintaakin teerillä. Kaikki paikalle tuleet olivat kukkoja ja suurin osa vanhoja lintuja muutamia nuoria jotka pysyivät reunamilla. Kuvasin ja katselin vain noita vanhoja konkareita, yhden kuva otin nuoresta kevät kesästä syntyneestä. Puussa ,suon reunalla katselemassa olevasta teerestä joka vielä ei ole väritykseltään vanhojen kaltainen. Ei myöskään mennyt vanhojen kukkojen sekaan.