Blogi

 • Pentususia

  2.10.2022 Susia kuvaamassa Vologansuo.

  Syksyn edetessä jo lokakuulle olin kuvaamassa susia, susi perhettä suoalueella. Päivähämärä tihkusateinen lähes tuuleton, pilvet roikkuivat alhaalla ja iltaa kohti alueella alkoi tulla usvaa. Nuoret pelkäämättömät sudet liikkuivat jo varsin omatoimisesti alueella yksin ja sisarustensa kanssa. Tulivat paikalle ilman alfaparia ja lapsenlikkaa, olivat kooltaan jo isokokoisia, vaikka olivatkin keväällä syntyneitä. Vain yksi noista pennuista oli väritykseltään erivärinen ja hiukan pienempi muita nuoria susia. Pää väritys näillä pennuilla oli harmaa. Varsin pelkäämättömästi pentusudet liikuivat vielä lähellä kuvaajaa. Eivät olleet vielä valmiita suden elämään, mutta pitkän talven jälkeen talvesta selvinneiden toimintatapa varmaan muuttuu ennen kevättä ja kesää, kun ne alkavat olla täysikasvuisia ja lähtevät omille reviireille. Tuolloin myös susien rakenne muuttunut, pentu pyöreys on hävinnyt ja ovat tulleet myös luonteeltaan aremmiksi, liikkuvat öisin, välttelevät ihmisen kohtaamista. Myöhemmin illan aikana alfapari liikkui alueella, ja naarassuden mukana tuli paikalle myös väritykseltään erivärinen pentususi. Suolla liikkui myös kaksi karhua lyhyen aikaa. Illan hämärtyessä poistuin paikalta. Kuvia alla pennuista ja alfa- parista.

 • Teerikukkoja ja yksi naarasteeri syksyisellä suolla

  25.9.2022 Viiksimo

  Teerien syyssoidin paikalla katsomassa, kuvaamassa aamun tapahtumia. Menin jo pimeä hämärässä suolle odottelemaan teerien saapumista suolle mikä on soidinsuo keväällä ja syksyllä. Valon lisääntyessä alkoikin kuulua teerien kotkotuksia suon reunan puista mihin ne ensin olivat lentäneet ennen suolle tuloa. Hetken päästä muutamia teeriä laskeutui suolle ja alkoivat suhauttelun, joka oli sitten merkkinä muillekin joita lensi ja laskeutui suolle. Hiukan hidasta oli tämä syyssoidin tapahtumista ja tappeluista. Keskialue joka oli vanhojen kukkojen jo valtaa ei ollut kuin muutama ottelu kun paikalle lensi ja laskeutui yksi naarasteeri. Tuo sai aikaan, pientä aktivoitumista koiras teerillä. Nuoret teeret tosin pysyttelivät alueen reunamilla ja kävivät siellä pientä uhitteluja toisilleen. Yksin keväällä syntynyt meni vahingossa keski suolle mikä oli vanhojen kukkojen paikka, sai sieltä äkkilähdön vanhojen kukkojen ajaessa sen sieltä pois suon reunalle. Teeriä soitimella, suoalueella oli kuitenkin hyvä määrä sain otettua kuvia ja seurattua teerien liikkumista suolla. Ajallisesti tuo kuvausaika oli aika aamulla klo 07.00 -08.35 välillä minkä teeret olivat suolla ennen pois lentoa. Kuvia aamun teeristä alla.

 • Tummia karhuja ja ahma

  24.9.2022 Viiksimo

  Syyskuun lopulla kuvaamassa metsä paikalla karhuja ja yksi ahmakin liikkui alueella. Ruska oli jo maassa ja puissa viikonloppuna tällä paikkaa. Paikalla oli vielä hyvin karhuja liikkeellä ja kaksi mitä enimmäkseen kuvasin olikin väritykseltään tummia ja samoin myös ahma. Viimeksi oli kuvannut karhuja täällä keskikesällä heinäkuussa. Nyt karhut oli jo hyvän kokoisia talvea varten ja kaksi tummaa mitä kuvasin oli hyvin hyvässä karvassa. Olivat varmaankin parhaassa iässä olevia uroksia. Kauan ei tarvinnut karhuja odotella ja se oli hyvä nyt jo tähän aikaan syksystä. Pimeä alkaa tulla jo klo 19.00 aikoihin pilvisenä ilta, mitä nyt sää oli. Muutamia ärinöitä oli kahdella karhulla mutta ei mitää muuta kun ääntä käytettiin ja vähän toinen näytti hampaitaan seisoen vastakkain. Loppui lyhyeen ja jatkoivat touhujaan, syömistä. Aika verkkaisia olivat jo liikkeissään ja jopa makailivat kuvaus alueella. Illan aikaan myös ahma kävin näytillä lyhyen aikaa ja oli liikkeellä lähes kokoajan. Muutama kuva alla illan karhuista ja ahmasta.

 • Maakotka ja haukkoja syksyn ruska väreissä

  Käkiperä 22.9.2022

  Syksyn värejä, maakotkaa ja haukkoja kuvaamassa yhden päivän syyskuun lopulla. Ajankohta siihen jo aika sopiva maaruskan värit hyvät ja lehtipuissa vielä lehtiä jonkun verran jäljellä vaikkakin kuvauspaikka on aukealla ja tuulisella paikkaa maastossa. Tuuli ei ollut poistanut vielä puista kaikki lehtiä kylmien öiden sitä jouduttaessa. Maakotkia paikalla kävi yksi ja haukoista paikalla oli varpushaukka ja kanahaukka. Kanahaukan vierailu oli vain lyhyt istunto mutta varpushaukka jahtasi paikalla olleita närhiä pitkin aamupäivää. Maakotka oli paikalla 30 min keskipäivän aikaan ja sain kuvat tuolta ajalta. Kanahaukka istunto kelon latvassa kesti vain hetken. Varpushaukka oli uusi lajia ja sen taitavaa lentoa oli hyvä seurata. Ei vielä tuona päivänä ollut lähtenyt muuttomatkalle. Kuvaaminen jäi vähemmälle on olin varautunut vain maakotkan kuvaamiseen sopivalla optiikalla. Maakotkaa varmaan palaan kuvaaman kun lumet maisemissa. Sää oli pilvinen koko päivän, aamupäivällä pientä tuulta. Alla muutamia kuvia kuvaus päivältä.

 • Pentukarhuja ja emokarhuja

  9.8.2011 Martinselkonen, Suomussalmi

  Kesä ehti mennä jo tänne saakka ennenkuin pääsin kuvaamaan karhunpentuja. Pennut oli jo isokokoisia ja kaikki mitä näin kuvaus alueella aika lailla saman kokoisia aina omassa pentueessaan. Kaikkiaan näin kahdet kolmos pennut ja yhden kaksos pentu porukan. Toiset noista komospentu porukan pennuista olivat isompia jo kooltaa kuin sen toisen. Kovasti olivat kaikki valmiin kokoisia jo tulevaan talveen ja emolla töitä teettää kun valmistelee pesän mihin kaikki mahtuu. Aikuisia karhuja oli paikalla myös mitä olin kuvannut osaa jo nyt tänä vuonna keväällä lumelle ja myös viime vuonna. Edellisenä kesä kävin samoihin aikoihin elokuussa ja myös kesäkuussa. Täällä käynti vuosia on kertynyt nyt jo kesä kuvauksissa 12 ja keväällä lumelle 10 vuotta. Hyvä paikka saada kuvia pentu karhuista, toki teettää hiukan töitä metsä paikalle mennessä joka on kävelymatkan päässä metsässä jonne mennään pientä polkua ja pitkospuita myöten koskemattomassa metsässä. Kokemus sekin varmaan jo nykyajan ihmisille varsinkin ulkomaalaisille, joita nytkin oli osa kuvaajista. Kuvasin metsäpaikkalla isosta kojusta minne tuo polku vie ja olin yön kuvauspaikalla missä karhuja liikkuin aina auringonlaskuun saakka ja vielä yksi nuori karhu kävi aamulla auringonnousun aikoihin. Alla muutamia kuvia illan aikana otetuista kuvista.