Blogi

 • Petojen metsä

  27.9.2020 Wildlife Safaris Finland

  Lämpimät sää jatkuvat syyskuun lopulla ja se mahdollisti myös petojen kuvaamisen inhimillisissä olosuhteissa. Kuvaajalle ei tule kylmä vieraaksi kuvauskojuuun mutta ei myöskään liian lämmin, kuvausaika petojen liikkuessa lyhyt ajoittuen iltapäivään hämärän tuloon saakka. Iltapäivän ja illan aikana karhu oli dominoivana alku pelokkuuden väistyttyä petojen metsässä. Suden liikkui myös mutta väistivät karhua aina sen liikkuessa metsässä. Toki karhu olikin koko luokkaa XXL. Ilta meni nopeasti seuraten ja kuvaten karhun ja susien liiketta metsässä ja sen reunasta alkavalla suolla.

 • Kuukkelia ja maakotkaa kuvaamassa maaruskan aikaan.

  23.9.2020 Kuusamo Nature Photography, Juhtivaara

  Kuvauspaikka tuttu jo 11 vuoden ajalta talvisin, toki muutoksia paikassa on tapahtunut tuona aikana ja metsäisyys harventunut mitä se oli aikoinaan. Kantoja tullut tilalle mitkä on piilossa kun 1metri lunta vaarassa talvella, kuvauskojuja uusattu. Kotkien lennon ja liitämisen seuraaminen helpottunut puiden poistamisen myötä mitä se oli ennen pienestä aukossa Oulangan kanjoniin päin. Se kuuluisa ”naimapetäjä” on säästetty. Nyt esimmäinen kerta näin syksya aikaan ja maaruskan ollessa päällä varvukossa parhaillaan. Paikalla on runsaasti pikkulintuja ja kuukkelit tietysti myös runsaslukuisena edustettuna ja myös vanha maakotka pari ja 2 nuorta maakotkaa. Kuviakin tuli kuukeleista ja maakotkista. Maakotkien kuvaaminen ennemälti ajoittuin iltapäivän ja alkavan illan hämärään. Sain seurata miten arka nuori maakotka opetettiin emolinnun toimesta tulemaan maahan paikaan missä oli riistaa tarjolla. Aikaisemmat nuoren kotkan omat yritykset oli tyrehtynyt puissa istumiseen lentelyyn ja kovasti ääntelemiseen. Riista kyllä lopulta kelpasikin ja mutta eipä jäänyt näytille syömään vaan rinteen kätköön meni syömään. Kun oli ilmeisesti tyytyväinen oloonsa niin tuli näytille keloon istuskelemaan aikansa ennen kuin poistui Oulangan kanjoniin liitäen.

  s
 • Susien metsä

  15.9.2020 Wildlife Safaris Finland

  Syyskuun jo puolivälissä ja ruska alkaa kohta olla parhaimillaan puissa ja maaruska myös. Kuvasin illan nuoria susia kuusimetsän ja suon liittymä kohdassa missä tunnelma erilainen ja näköinen mitä aikaisemmin kuvaamissani susi kuvissa, susien käyttäytyminen myös erilaista. Liikkuivat hyvin varovaisesti tarkkaillen ympäristöään jatkuvasti ja kun paikkan lähellä liikkui karhu, sudet poistuivat kuvausalueelta. Illan sää pilvinen se rajoitti ajan muutamaan tuntiin mitä pystyi käyttämään kuvaukseen.

 • Susien mailla II

  7.9.20202 Wildlife Safaris Finland

  Syksy etenee ja maastossa värit alkaa vaihtua aikalailla nopeasti missä sudet ja karhut liikkuvat. Öisin aletaan käydä jo 0 rajan tuntumassa, ilta ja aamu-usvaa on maastossa . Kasvit ja lehtipuut muuttavat värinsä pois kevään ja kesän väreistä ja alkaa pikkuhiljaa kolmas vuoden aika, syksy. Poikkesin kuvaamassa susia ja samalla paikkaa liikkuvia karhuja, suoalueella missä olin kuvaamassa myös elokuussa. Sopuisasti eläimet tuolla aluella liikkuivat, isoa karhua alkoi jo haukottaa illan aikana. Olisiko jo mielessä talviunet? Susilla elämä jatkuu entiseen tapaan osa päivästä menee etsiessä ravintoa ja syöden sitä löytyessä. Pentusudet alkavat jo näyttää lopullisen värityksensä, karvoitus alkaa olla kunnossa talven tullessa. Susien ja karhujen liikettä seuratessa ja kuvatessa ilta kului nopeasti ja aurinkogonlaskun jälkeen sai kuunnella komeaa susien ulvontaa millä jo erilläänkin liikuva laumaa kasattiin kokoon yön alkaessa.

 • Susien mailla

  25.8.2020 Wildlife Safaris Finland

  Iltakuvausmatka susien maille oli illan tavoite ja mitään odotuksia ei ollut mitä ilta tuo tullessaan. Kuvauspaikkana iso aava suo ja auringonlaskussa kuvausta sivuvaloon silloin kun aurinko valaisi suon. Mielenkiintoa antaa suon eri värit ja kasvit valon niihin sattuessa, myös liikkeen havannoinin helppous suoalueella. Liikettä olikin illan aikana joka alkaa olla jo lyhyt kuvausaikaa ajatellen. Hyvin ehti kuitenkin kuvia ottaa, eväät syödä ja seurata myös paikan muiden eläinten ja lintujen liikettä.