Blogi

 • Teeret pehmeässä lumessa lumisateessa

  31.1.2023 Kuvaamassa aamuhetken sydäntalvella teeriä niiden soidin suola, Viiksimossa. Yöllinen runsas lumisade joka jatkui heikkona kun menin suolle oli tehnyt maiseman valkoiseksi ja lumen pehmeäksi missä teeret liikkuivat ja makailivat. Välistä niistä näkyi vain pää ja kaulaa kun ne kävelivät suolla lumessa. Paikalla oli muutama naarasteeri ja eri ikäisiä kukkoja. Kaikkiaan olisiko ollut parikymmentä kun laskeskelin niitä. Muutamat vanhemmat kukot jo hiukan ajelivat toisiaan takaa siivet ja pyrstö levällään kuten kevät soitimella. Se jäi vain muutamaan kertaan, useimmiten toinen ei alkanut tappelemaan vaan pakeni lumessa kahlaten mikä teki myös hyökkääjän liikkeet hitaaksi kun siivet ja pyrstö ottivat kiinni lumeen. Lunta oli satanut sen verta paljon ja lisää tuli pikkuhiljaa. Teeret tulivat soidin suollee aamuhämärässä ja lentelivät väliin pois suolta lähipuihin istumaan ja palasivat hetken päästä takaisin suon lumi kannelle. Kuvaus jatkui tuollaisena hetkinä 4 kertaa jonka jälkeen teeret lensivät alueelta pois kokonaan eivät jääneet suon reuna puihin. Tämä oli tämän vuoden 2023 ensimmäinen kuvausreissu. Teeri kuvia voi nyt katsella ja odotella talven etenemistä kohti kevättä ja valoa. Nyt päivä oli pilvinen ja se on vielä lyhyt. Alla muutamia kuvia teeristä.

 • Hyvää joulua ja Uutta Vuotta 2023

 • Vuosi 2022 kuvausmatkat

  Kuvausmatkoja tuli tehtyä 26 koko vuoden aikana. Osa niistä oli lintukuvausta ( 10 ) osa karhu /ahma/ susi kuvausta ( yht. 13 ) ja myös maisemakuvausta mitä tuli tehtyä. Kuvia tuli otettu koko vuoden aikana paljon useita kymmeniä tuhansia. Vuoden aikana oli myös yksi näyttely Kuopiossa, Kuopion Luonnonystävin Galleriassa lokakuussa, 3 viikkoa. Galleria oli auki kolmena päivänä viikossa. Kuvat olivat aikaisemmin otettuja susikuvia, eivät ole olleet aikaisemmin missään esillä. Ihmisiä oli käynyt ja kuvat kiinnostanut käymään n. 200 katsojaa. Itselle mieleen jääneitä kuvausmatkoja oli kevät talvella kun näin 7 suden lauman, talviunilta herännyt arka uroskarhu ja kesällä sain kuvattua ahman jolla oli silmä poissa. Ilmeisesti tappelussa loukkaantunut. Maisemakuvausten osalta oli kesällä Bengtskärin majakka käynti. Kuvausmatkoja tuli tehtyä enimmäkseen alkuvuodesta, keväällä muutimme asumaan Helsinkiin joten kuvausmatkat pitenivät ja vaati aina samalla mökillä olemisen, viimeinen tämän vuoden kuvausmatka oli marraskuun lopulla susille. Alla muutamia kuvia vuodenalusta alkaen.

 • Susia kuvaamassa

  30.11.2022 Volongansuo, Wildlife Safaris Finland

  Vuoden viimeinen kuvausmatka ja tavoitteena saada kuvattua susia lumelle. Toteutui kyllä maastokohdat ja puut valkoisena kuurasta mitä vaihteleva tuuleton sää koristellut viime aikoina maastoa. Hämärä pilvinen päivä ja valoisa aika kovin lyhyt kuvaukselle tähän vuoden aikaan. Kuvausaika jää lyhyeksi muutamaksi tunniksi ja on tuurista kiinni saako millaisia kuvia riippuu tietysti susista, tulevatko näyttäytymään suolle. Tällä kertaa ei tarvinnut pitkään odotella, hyvä kun sai kameran kiinni kojun kuvauspenkkiin niin susia alkoi liikkua suoalueella. Toinen kamera jäi alkuun käyttämättä. Myöhemmin päivällä kun oli sudet kauempana sain kiinnitetty myös toisen kameran ja sain kuvattu sillä myös. Susi liikkui kuvauspaikan edessä lähellä yksittäisinä susina ja yhdessä juosten laumana. Kaikkiaan susia oli nyt liikkeellä kuusi ja oli mielenkiintoista seurata niiden laumakäyttäytymistä ja etenemistä kun ne juoksi laumana. Osa susista oli kovin leikkisiä mieleltään ja alkoivat leikkiä laumassa saaden jonon sekaisin ja juoksun pysähtymään. Näkyi vain kasa susia ja yksi yksilö joka yritti aina rauhoittaa tilannetta. Päivän mittaan paikalla vieraili myös kotkia, 2 maakotkaa ja 3 merikotkaa. Päivän ollessa jo yhden tunnin yli puolenpäivän suden poistuivat alueen takaosaan metsän reunalle makailemaan. Tuolloin jo valoisa aika alkoikin kääntyä hämärän puolelle joten päätin poistua kuvaamassa. Alla muutamia kuvia susista.

 • Susia, karhu ja kotkia

  30.10.2022 Wildlife Safaris Finland Vongansuo

  Aurinkoinen ja kova tuuli kuvauspäivänä alueella missä kuvaamassa lokakuun viimeisenä viikonloppuna. Matkalla kuvauspaikalle maastossa paikka paikoin pientä valkoista väriä jo lumesta jota oli satanut aamuyöstä. Kuvauspaikan suoalueen lammikot jäässä mutta tuuli oli kuljettanut lumen alueelta pois.Lämpötila alueella pysyi -1C asteen puolella koko kuvausajan. Kova tuuli ja kirkas auringonvalo oli odotetuille alueella liikkuville suurpedoille näköjään este niiden liikkumiselle aamupäivän ajalla. Ainoastaan korpit ja petolinnuista kotkat lensivät sen aikana suoalueella tuulisessa säässä. Meni iltapäivään ennen kuin vielä hereillä oleva karhu liikkui alueella. Hakeutui sekin aika nopeasti kirkkaalta auringonvalon alueelta metsän suojaan. Sudet alkoivat liikkua jo auringon laskeutumisen vaiheessa metsänreunaan jolloin osa suo alueesta oli jo varjostunut, vain takaosalle auringon vielä paistaessa kirkkaana sinne. Susien paikalla olo aika oli kaksijakoinen tultuaan pysyivät lähialueella varjoisella alueella lyhyen hetken kovassa tuulessa ja sen jälkeen poistuivat alueen takalaidan metsään. Sudet tulivat alueelle myötätuuleen ja eri suunnasta mistä niitä odottelin aikaisempien käyntien perusteella saapuvaksi. Myöhemmin liikkuivat suoalueen takareunalla ja keski suolla makoillen tuulessa auringossa heinäkasvien seassa . Auringonlaskun aikaan säikähtivät jotain ja karkkosivat kokonaan suolta juosten taka metsään joka päätti niiden kuvaamisen (Visite française ). Pakkailin kuvausvälineet ja paluu alkoi auringon jo laskeuduttua kokonaan. Alla muutama kuva kuvauspäivän kuvista.